Τη φαρμακευτική δράση του φύλλου της ελιάς απέναντι στις φλεγμονές του εντέρου αποκάλυψε το Κέντρο Ερευνών στη Γρανάδα της Ισπανίας (CIDAF) μέσω του προγράμματος Intesolive, που παρουσιάζει η έγκυρη Olimerca.

Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας στον ελαιοκομικό τομέα, προωθώντας την πλήρη χρήση ενός υποπροϊόντος, όπως το φύλλο ελιάς, για την ανάπτυξη ενός ωφέλιμου προϊόντος για ασθενείς με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Isabel Borrás, “ο στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι φυσικές ενώσεις από τα φύλλα της ελιάς για να αναπτυχθεί ένα φυσικό προϊόν σε κάψουλες που μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία ασθενειών στις οποίες υπάρχει φλεγμονή του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η ασθένεια Crohn”.

Το έργο Intesolive ξεκίνησε το 2020 με την επιχορήγηση της ΕΕ με ένα ποσό της τάξεως των 183.000 ευρώ, με γνώμονα δύο στόχους:

Αφενός να συμβάλει στη βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας, δίνοντας προστιθέμενη αξία σε ένα υποπροϊόν που βρίσκεται σε αφθονία όπως το φύλλο, του οποίου ο όγκος φτάνει το μισό εκατομμύριο τόνους στην Ανδαλουσία. Επί του παρόντος, αυτό το προϊόν εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ελάχιστα, παρά το γεγονός ότι περιέχει συστατικά αποδεδειγμένης βιοδραστικότητας με μεγάλη αξία για την παραγωγή λειτουργικών τροφίμων, καλλυντικών, φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και προϊόντων για τη διατροφή των ζώων.

Αφετέρου, το Ερευνητικό Κέντρο ελπίζει να συμβάλει στη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου αναπτύσσοντας ένα ασφαλές φάρμακο με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που καθιστά δυνατή τη μείωση των δόσεων άλλων αντιφλεγμονωδών όπως τα κορτικοστεροειδή, των οποίων η χρόνια χρήση, αν και είναι πολύ αποτελεσματικά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες.

Η τελευταία φάση του προγράμματος επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση των παραμέτρων για την παραγωγή σε πιλοτική κλίμακα και την αποθήκευση σε κάψουλες σκληρής ζελατίνης του εκχυλίσματος, που προκύπτει από μια σειρά διεργασιών από το φύλλο της ελιάς, για μια μελλοντική προκλινική δοκιμή σε ανθρώπους.

The post Το φύλλο της ελιάς δρα αποτελεσματικά ενάντια στις φλεγμονές του εντέρου appeared first on olivenews.gr.

Add new comment

ΦΑΣΑ