Για την «κακοκαιρία» όπως την βάφτισαν οι μετεωρολόγοι, και πέρα από το προχτεσινό μας σχόλιο, εμείς συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας. Αναρωτιόμαστε, όσοι μιλούν για «κακοκαιρία» πού θα βρίσκουν νερό να πίνουν; Και τις αγροτικές καλλιέργειες με τι θα τις ποτίζουμε;

Προφανώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ο Άνθρωπος πρέπει να «ξυπνήσει» για να σώσει τον πλανήτη Γη, του οποίου δανείστηκε τη χρήση του. Οι 4 εποχές έγιναν δύο, όμως τα καιρικά φαινόμενα δεν «ξορκίζονται» με τα ονόματα των αρχαίων θεών και της μυθολογίας.

Συμπάσχουμε με την Βόρεια Εύβοια, που, προφανώς τώρα «πληρώνει» τις επιπτώσεις από την τεράστια οικολογική καταστροφή των καλοκαιρινών πυρκαγιών. Χωρίς δένδρα και χώμα τα νερά τώρα ασυγκράτητα παρασέρνουν ό,τι βρουν στο διάβα τους.

Πάμε στο Μεσολόγγι

Εδώ είχε να βρέξει από τον Φεβρουάριο. Ευτυχώς οι πολύ έντονες βροχοπτώσεις ανακόπηκαν πριν εξελιχθούν σε πλημμύρες. Χαλάζι έριξε κατά τόπους, π.χ. στα χωριά Σταμνά και τα γύρω, προξενώντας πολύ μεγάλες ζημιές σε ελαιοπερίβολα με Καλαμών λίγο πριν τη συγκομιδή τους. Οι αυξημένες υγρασίες αποτελούν απειλή για εμφάνιση γλοιοσπόριου.

 

Γύρω από την Άρτα

Και εδώ είχε να βρέξει από τον Φλεβάρη. Οι έντονες βροχοπτώσεις συνοδεύτηκαν από πρωτοφανείς αέρηδες. Ευτυχώς δεν έριξε χαλάζι όπως πέρυσι. Μεγάλες ζημιές στις ελιές καταγράφονται μόνο στο ημιορεινό χωριό Φωτεινό

 

Η Μαγνησία

Στο Πήλιο -συνηθισμένο σε βροχές και σε χιόνια- έριξε σε δύο ημέρες τόσο νερό όσο ολόκληρο το 2021. Όμως στον υπόλοιπο νομό η βροχή ήταν ωφέλιμη και ποτιστική κάνοντας πολύ καλό εν όψει της επόμενης χρονιάς. Άλλωστε είχε από το Μάϊο να βρέξει.

 

Στις Ράχες της Φθιώτιδας

Είχε να βρέξει από την άνοιξη. Η μεγάλη ξηρασία αποτελεί σοβαρή απειλή παρά το ότι οι ελιές είναι για επιτραπέζια χρήση και ποτιστικές. Ωστόσο, και τώρα ακόμη, η βροχή σαν ένταση ήταν ωφέλιμη αλλά όχι σαν ποσότητα.

 

 

 

 

The post Το οδοιπορικό της «Αθηνάς» appeared first on olivenews.gr.

Add new comment

ΦΑΣΑ