Στο πλαίσιο της έκθεσης της  EXPOLIVA (στη Jaen), με συντονιστή τον κ. Juan Vilar, στρατηγικό σύμβουλο (της Consultores Estrategicos), πραγματοποιήθηκε διεθνής τηλεδιάσκεψη με θέμα τις προοπτικές της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2021/22.

Στη συζήτηση μεταξύ των 9 χωρών με “οικοδεσπότη” την Ισπανία συμμετείχαν επίσης η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Τυνησία, η Αργεντινή, οι ΗΠΑ, το Περού και η Χιλή, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε το Olivenews.gr (Βασίλης Ζαμπούνης και Δημήτρης Χούντας, διερμηνεία στα ισπανικά).

Πορτογαλία

Αρχικά, όσον αφορά την Πορτογαλία, της οποίας εκπρόσωπος ήταν ο κ. Alvaro Labella, τονίστηκε ότι υπάρχει τάση μετασχηματισμού προς τους πιο (υπερ)εντατικούς ελαιώνες ιδίως στην περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή στη χώρα, το Alentejo. Αξίζει να σημειωθεί πως επικρατεί το έξτρα παρθένο και μόνο το 5% είναι λαμπάντε. Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι πως το 30-35% των ελαιώνων είναι αρδευόμενοι.

Η παραγωγή για τη νέα χρονιά αναμένεται να φτάσει τους 150.000 τόνους, που αποτελεί ρεκόρ για την Πορτογαλία. Οι προσδοκίες εξαρτώνται και από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις.

Κύρια χώρα στην οποία εξάγεται το Πορτογαλικό ελαιόλαδο είναι η Βραζιλία (λόγω κοινής γλώσσας), όμως τα τελευταία χρόνια η Ισπανία κερδίζει έδαφος και μερίδιο από αυτές τις εξαγωγές καθώς αυτές έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία 5 χρόνια, κυρίως σε «χύμα» ελαιόλαδο.

Όντας η χώρα με την πιο πρώιμη παραγωγή, οι τιμές εκκίνησης είναι τα 4 ευρώ το κιλό και στην πορεία αναμένεται να μειωθεί στα 3,25 €/κιλό.

Τυνησία

Η Τυνησία εκπροσωπήθηκε από τον κ. Ajmi Larbi, ο οποίος ήταν παρών στο πάνελ της EXPOLIVA. Το ελαιόλαδο καλύπτει το 50% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Παρότι η περυσινή χρονιά κατέγραψε μείωση της τάξης του 65%, φέτος αναμένεται μια καλή εσοδεία άνω των 200.000 τόνων, έως και 240 χιλ. τόνων παραγωγής. Ο βαθμός στον οποίο θα ικανοποιηθούν οι προσδοκίες αυτές εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις των επόμενων εβδομάδων.

Αργεντινή

Η Αργεντινή διαθέτει 980.000 στρέμματα ελαιώνων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι αρδευόμενοι (80%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του παραγόμενου ελαιολάδου ανήκει στην κατηγορία του «έξτρα παρθένου» όπως και της Πορτογαλίας. Η εσωτερική κατανάλωση έφτασε τους 8.000 τόνους την περίοδο 2020/21.  Στην επιτραπέζια ελιά, οι τιμές κατά μέσο όρο θα φτάσουν τα 1.200$ ανά τόνο. Ο ομιλητής κ. Francisco Gobbee, συνιδρυτής του Argentina Olive Group, ανέφερε ότι η Αργεντινή κατά τη διάρκεια  των δασμών που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Ισπανία αύξησαν σημαντικά τις εξαγωγές τους.

Περού

Για μια άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής, το Περού, μίλησε ο κ. Gianfranco Vargas. Στο Περού κυριαρχεί η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς (95%), από την οποία φέτος αναμένονται 150.000 τόνοι προϊόντος, ενώ αναφορικά με το ελαιόλαδο, η παραγωγή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 2.000 τόνους. Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι πως, παρότι τα 24.000 από τα 25.000 εκτάρια ελαιοκομικής γης είναι παραδοσιακού τύπου ελαιώνες, σχεδόν όλοι τους είναι αρδευόμενοι, μέσω υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και το νερό που αντλείται από παρακείμενους στις καλλιέργειες ποταμούς.

Χιλή

Οι παρουσιάσεις που αφορούσαν τη Νότιο Αμερική ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση της κ. Pamela Gonzalez από τη Χιλή. Η παραγωγή της, θα φτάσει τους 25.500 τόνους ελαιολάδου. Αναλογικά με τα 25.000 καλλιεργούμενα εκτάρια γης, προκύπτει ότι είναι μάλλον η κορυφαία σε αποδόσεις παραγόμενων κιλών ανά εκτάριο. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στατιστικό είναι πως το 70% του παραγόμενου προϊόντος εξάγεται (16.000 από τους 22.000 τόνους, που παρήχθησαν πέρυσι).

ΗΠΑ

Στις κύριες ελαιοπαραγωγές περιοχές (California, Georgia, Las Vegas) και ιδίως στην California, είναι φανερή η τάση εντατικοποίησης, με 11.000 εκτάρια ελαιώνων να έχουν ήδη μετασχηματιστεί σε υπερεντατικούς. Ωστόσο, με την κλιματική αλλαγή να επιδρά σημαντικά στην περιοχή, η εκτιμώμενη παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 10.500 τόνους ελαιολάδου όπως ανέφερε ο κ. Magana.

Ιταλία

Ο κ. Gino Celletti περιγράφοντας την κατάσταση στην Ιταλία υπογράμμισε ότι από τον Απρίλιο η χώρα και ειδικά η κατ΄εξοχήν ελαιοπαραγωγός περιοχή της Puglia υποφέρει από την ανομβρία. Όμως, παρότι το 75% των ελαιώνων είναι ξερικοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η παραγωγή πρόκειται να ανέλθει στους 250.000 τόνους. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις φθινοπωρινές βροχές.

Ελλάδα

Η ελληνική παρέμβαση είναι στο χρονικό σημείο 43:15 του συνημμένου βίντεο.

Ισπανία

Ο κ. Juan Vilar τοποθέτησε την αναμενόμενη παραγωγή στους 1.350.000 τόνους, με ένα ποσοστό άνω του 60% να προέρχεται από την Ανδαλουσία.

Παγκόσμια

Η συνολική παγκόσμια παραγωγή υπολογίζεται να ανέλθει στους 2.920.500 τόνους, με την κατανάλωση όμως να την υπερκαλύπτει, καθώς υπολογίζεται στους 3.200.000 τόνους.

Αναλυτικά, τη συνεδρίαση μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσα από τον ακόλουθο σύνδεσμο: Συνεδρίαση 9 χωρών για την ελαιοκομική περίοδο 2021/22

The post Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη των 9 χωρών για την καμπάνια ελαιολάδου 2021/22 appeared first on olivenews.gr.

Add new comment

ΦΑΣΑ