Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατανάλωσης ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς μετά τις ελαιοπαραγωγές χώρες της Ισπανίας και της Ιταλίας, επιβεβαιώνοντας έτσι την επικρατούσα τάση για πιο υγιεινή διατροφή.

Οι κύριες χώρες από τις οποίες οι ΗΠΑ εισάγουν ελαιόλαδο είναι η Ισπανία, η Ιταλία, και ακολουθούν η Τυνησία, η Τουρκία, η Αργεντινή και η Ελλάδα. Συνολικά, η ποσότητα που εισάγουν αγγίζει τους 330.000 τόνους ελαιολάδου.

Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται σε ένα λίτρο περίπου, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος στα 0,45 λίτρα.

Αυτά είναι μερικά από τα πρώτα, βασικά, ευρήματα της νέας έρευνας που διεξήχθη και παρουσιάστηκε από τον έγκριτο στρατηγικό σύμβουλο σε θέματα ελαιοκομίας, κ. Juan Vilar.

Το 46% του ελαιολάδου που καταναλώνεται στις ΗΠΑ είναι παρθένο και το 36% εξαιρετικό παρθένο. Παρά την αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου δεν έχει ξεπεράσει των σπορελαίων.

Σε ό,τι αφορά το προφίλ των καταναλωτών επικρατούν:

  • Η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών (42% της συνολικής κατανάλωσης)
  • Όσοι έχουν τουλάχιστον τριτοβάθμια εκπαίδευση),
  • Οι ηλικίας άνω των 49 ετών,
  • Όσοι ανήκουν στα μεσαίου μεγέθους εισοδήματα,
  • Οι άνδρες με ένα ισχνό προβάδισμα (51%).

Η προμήθεια του ελαιολάδου πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο στα supermarket (69%), ενώ το 22% των αγορών να γίνεται απευθείας από τα ελαιοτριβεία. Είναι αξιοσημείωτο πως οι Αμερικάνοι είναι διστακτικοί στην αγορά ελαιολάδου διαδικτυακά, παρά την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αγορών τα τελευταία χρόνια.

Πίνακας 1: Κατηγορίες ελαιολάδου που καταναλώνονται και χρήση αυτών

Ο Πίνακας 1 καταδεικνύει πως το 46% του ελαιολάδου που καταναλώνεται στις ΗΠΑ είναι παρθένο, με το 36% να είναι εξαιρετικό παρθένο. Το αξιοσημείωτο είναι πως το 89% του ελαιολάδου καταναλώνεται στο σπίτι, ενώ μόλις το 11% εκτός αυτού (σε χώρους εστίασης κ.λπ.). Ακόμα και μετά την αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια, δεν έχει σταθεί ικανή να ξεπεράσει αυτή των σπορελαίων.

Πίνακας 2: Κατανάλωση ελαίων στις ΗΠΑ ανά κατηγορία

Από τον Πίνακα 2 φαίνεται ότι το 66% των ελαίων καταλήγει στο τραπέζι του καταναλωτή, με το υπόλοιπο 34% να προορίζεται για τη βιομηχανία. Το ελαιόλαδο καταλαμβάνει μόλις το 3,2% των ποσοτήτων από έλαια και λίπη που καταναλώνονται στη χώρα.

Πίνακας 3: Δημογραφική κατανομή της κατανάλωσης ελαιολάδου.

Παραγωγή

Οι ΗΠΑ διαθέτουν και μια μικρή εγχώρια παραγωγή, η οποία τις κατατάσσει στη 18η θέση παγκοσμίως (σε σύνολο 66 χωρών) σε καλλιεργούμενες εκτάσεις ελιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως το 99% της παραγωγής προέρχεται από την περιοχή της Καλιφόρνια και ειδικότερα από το San Joaquin και το Sacramento. Οι τύποι φύτευσης των ελαιώνων είναι αποκλειστικά εντατικοί (31,4%) και υπερεντατικοί (67,6%), με πλήρη απουσία παραδοσιακών ελαιώνων.

 

The post Πρώτες στην κατανάλωση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς οι ΗΠΑ appeared first on olivenews.gr.

Add new comment

ΦΑΣΑ