Οι τελευταίες 10 ημέρες αποτελούν ορόσημο, το σημάδι που περιμέναμε για να δούμε πώς θα κινηθούν οι αγορές στο μεσο-βραχυπρόθεσμο τουλάχιστον μέλλον και μέχρις ότου αλλάξουν τα βασικά μεγέθη προσφοράς- ζήτησης.

Όπως λοιπόν γράψαμε στο Olivenews.gr προχθές , λίγα βυτία πουλήθηκαν σε δημοπρασίες στην Κρήτη σε τιμές μέχρι τα 3,65€/κιλό. Επρόκειτο για “σούπερ έξτρα”, τον “ανθό” της ποιότητας. Γράφαμε στο Παρατηρητήριο Τιμών “Ίσως το “έξυπνο χρήμα” αγοράζει κάποια σπάνια καλά ελαιόλαδα”. Ακόμη και “χύμα”, αυτά τα ελαιόλαδα θα μπορούσαν υπό διαφορετικές συνθήκες να διεκδικήσουν πολύ υψηλότερες τιμές. Δεν βλέπω λοιπόν το λόγο γιατί θα πρέπει να πανηγυρίζουμε που “πουλάμε τα πρωτότοκα έναντι πινακίου φακής.

Μετά από αυτές τις επιλεκτικές αγορές, το αγοραστικό ενδιαφέρον -και ιδίως από ιταλικής πλευράς- έχει τελείως αποσυρθεί, πράγμα που δεν είναι παράλογο με όσα θα αναλύσουμε παρακάτω.

Έτσι, αυτή τη βδομάδα διαπιστώνουμε ότι οι τιμές στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στα παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου άλλαξαν πορεία. Σε γενικές γραμμές υποχωρούν από το 3,50-3,60€ στο 3,45-3,55€/κιλό, μιλώντας πάντοτε για τα πολύ καλά έξτρα.

Στην Ισπανία οι τιμές για το έξτρα κυμαίνονται από 3,30-3,60€/κιλό από τα 3,40-3,80€/κιλό της περασμένης εβδομάδας, την ώρα που ο βιομηχανικός άσσος προσπαθεί να διατηρήσει τα 3,0€/κιλό.

Το έξτρα της Τυνησίας συναντάται σε τιμές μεταξύ 3,30 και 3,35€/κιλό, παρουσιάζοντας επίσης μειώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντιθέτως, στην Ιταλία και το Μαρόκο οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί στα 3,80-4,10€ και τα 3,60-3,80€/κιλό αντίστοιχα για τα έξτρα, ενώ το ραφινέ πυρηνέλαιο της Ιταλίας να αυξάνεται στο 1,95€/κιλό.

Στο ερώτημα τί σημαντικό συνέβη και αλλάζει η κατεύθυνση της αγοράς, η απάντηση βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο του Παρατηρητηρίου Τιμών 14/1 για τα στατιστικά δεδομένα της Ισπανίας.

– Η παραγωγή (συγκομιδή και άλεση) το μήνα Δεκέμβριο πήγε τόσο καλά που απομάκρυνε κάθε ανησυχία για το αν θα καλύψει τις ανάγκες της Ισπανίας (άρα παγκόσμιας αγοράς) για όλη την εμπορική περίοδο 2021/22. Τώρα τα όποια ερωτήματα μετατίθενται για την εμπορική περίοδο 2022/23.

– Η κατανάλωση συνεχίζει να πέφτει, ήταν κατά 15% μειωμένη σε σύγκριση με το μήνα Δεκέμβριο των προηγούμενων ετών.

Με αληθινή έκπληξη διαβάζω σε άλλα αγροτικά Μέσα να εκπέμπουν μηνύματα προς τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις για αισιοδοξία και άνοδο τιμών. Ίδωμεν, και μακάρι να διαψευστώ, αλλά – δυστυχώς- “ένα και ένα κάνουν δύο”.

Επιτραπέζιες ελιές

Ο καρπός ξεπικρίζει στις δεξαμενές και οι τιμές ανεβαίνουν λόγω της γενικής φετινής ελλειμματικής παραγωγής, γεγονός που βάζει σκληρά διλήμματα στην εξαγωγική βιομηχανία.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται μόνο υπό τις προϋποθέσεις ότι:

α) Το άρθρο είναι πλήρες και χωρίς τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του τίτλου του, π.χ. “Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς 29/10/2021” και όχι Πού βρίσκονται οι τιμές κ.ο.κ..
β) Συνοδεύεται με ενεργό link στην ιστοσελίδα του olivenews

~~~~~

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.

 

 

 

The post Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (21/1/2022) appeared first on olivenews.gr.

Add new comment

ΦΑΣΑ