Η Xylella fastidiosa αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον χειρότερο εχθρό της ελαιοκαλλιέργειας υπό την έννοια ότι δεν μπορούν να βρεθούν ούτε τα αίτιά της, ούτε θεραπεία για τα ελαιόδενδρα που προσβάλλονται, ενώ παράλληλα γεωγραφικά συνεχώς επεκτείνεται με πρόσφατο “θύμα” της την Κύπρο (βλ. SOS: Η Xylella έφτασε στην πόρτα μας, στην Κύπρο). Να σημειωθεί ότι το βακτήριο αυτό έχει πάρα πολλούς ξενιστές, δηλαδή φυτά που μπορεί να προσβληθούν και να το μεταδώσουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από project με τίτλο “XF-ACTORS”, ανακάλυψε μια νέα ελπιδοφόρα μέθοδο για την αντιμετώπιση της Xylella f. Η συγκεκριμένη μέθοδος βασίζεται στην αξιοποίηση μικροοργανισμών που βρίσκονται στα νερά των λυμάτων, προκειμένου να καταπολεμηθεί το βακτήριο.

Στη μελέτη αυτή, σύμφωνα με την έγκυρη Olimerca, που διενεργήθηκε με επικεφαλής την Δρ. Maria Domingo – Calap, απομονώθηκαν 22 βακτηριοφάγοι μικροοργανισμοί από λύματα της ηπειρωτικής Ισπανίας. Αφού απομονώθηκαν, τοποθετήθηκαν σε φυτά προσβεβλημένα από την Xylella, ώστε να μελετηθεί η αντίδρασή τους. Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα, καθώς αποδείχθηκε ότι στην πλειοψηφία τους έδρασαν αποτελεσματικά ώστε να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός της Xylella f. στα προσβεβλημένα φυτά.

Η επόμενη φάση της έρευνας περιλαμβάνει τη μελέτη της αλληλουχίας του γονιδιώματος των βακτηριοφάγων αυτών μικροοργανισμών, ώστε να μπορούν να καταπολεμηθούν τα υποείδη και στελέχη του βακτηρίου της Xylella f. στο μέλλον.

 

 

The post Μια ελπιδοφόρα νέα μέθοδος καταπολέμησης της Xylella f. appeared first on olivenews.gr.

Add new comment

ΦΑΣΑ