Το βαρόμετρο της ελληνικής αγοράς, ο Α.Σ. Αγίων Αποστόλων ξεκίνησε φέτος τις πωλήσεις με 4,20€/κιλό. Η τιμή αυτή απέχει από τα υπεραισιόδοξα σενάρια που καλλιεργήθηκαν τον προηγούμενο καιρό. Στο olivenews, που έχουμε επιλέξει το δρόμο της χρήσιμης, σωστής ενημέρωσης, είχαμε κρατήσει χαμηλούς τόνους γράφοντας για επιφυλάξεις στο 4,30-4,40 σαν πρώτες τιμές λίγων βυτίων με ανοικτό το ενδεχόμενο των περαιτέρω εξελίξεων (βλ. Παρατηρητήριο Τιμών 1/10).

Είναι ευχάριστα τα όσα γράφουν τα αγροτικά νέα, τα οποία “βλέπουν” να έρχονται τα 4,50, ακόμη και τα 5,0€. Αν πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα γιατί δεν βάζουν ρεφενέ να κλείσουν κάποιες ποσότητες ακόμη και στα 4,45 €/κιλό; Κι αυτοί θα βγουν κερδισμένοι και τους ελαιοπαραγωγούς θα στηρίξουν έμπρακτα!

Επίσης, διαψεύδονται τα αναγραφέντα στον αγροτικό τύπο για 10 βυτία, κάτι αδύνατον μια και οι πρώτες αλέσεις έδωσαν χαμηλές ποσοτικές και προβληματικές ποιοτικές αποδόσεις, οπότε περιορίστηκαν σε ελάχιστους τόνους.

Σωστά, λοιπόν, δεν παρασύρονται από τις σειρήνες των “αγουρέλαιων” και περιμένουν τις πρώτες βροχές ώστε η φύση να αποκαταστήσει τις ισορροπίες της.

Ο Α.Σ. Αγίων Αποστόλων παραδοσιακά δίνει το πρώτο στίγμα για το που θα κινηθεί η αγορά, καθώς πρόκειται για τα γνωστά εξαιρετικής ποιότητας, πρώιμα και γι αυτό περιζήτητα από τους Ιταλούς ελαιόλαδα της χαρακτηριστικής τοπικής ποικιλίας, της Αθηνολιάς, της Νότιας Λακωνίας.

Οι “υπεραισιόδοξοι” αρθρογράφοι προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες. Πρώτον γιατί εμποδίζουν να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι συντεταγμένες της αγοράς, δεύτερον γιατί εισάγουν καινά δαιμόνια διαταράσσοντας την εμπιστοσύνη των ελαιοπαραγωγών – μελών προς τους συνεταιρισμούς τους.

The post Με 4,20 οι Άγιοι Απόστολοι appeared first on olivenews.gr.

Add new comment

ΦΑΣΑ