Πολύ σημαντικό για τη συνεργασία των ελαιοπαραγωγών χωρών κατά της απειλής του Nutri – Score αποτέλεσε  το συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) και η Ένωση QvExtra! αναφορικά με την ετικέτα στο ελαιόλαδο,   στο οποίο, δυστυχώς, η Ελλάδα “έλαμψε δια της απουσίας της”. Ακολουθούν τα κυριότερα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στο συνέδριο.

Αρχικά, μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό από τον Υπουργό Γεωργίας, Αλιείας της Ισπανίας  Luis Planas, παρουσιάστηκαν από το πανεπιστήμιο της Ναβάρρα επιστημονικές διαπιστώσεις αναφορικά με μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Ενδεικτικά, τονίστηκε η καρδιοπροστατευτική δράση που ασκεί το ελαιόλαδο, η συμβολή στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, ενώ δόθηκε έμφαση και στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού μέσα από την κατανάλωση ελαιολάδου.

Στη συνέχεια, στο πρώτο “τραπέζι” συζητήσεων παρευρέθηκαν στελέχη από οργανώσεις τυποποιητών και  διεπαγγελματικών ελαιολάδου από Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Asoliva (Ισπανία) και εμπορικός διευθυντής της Migasa κ. Antonio Gallego, στάθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης για διεξαγωγή ερευνών από όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε., τονίζοντας ότι “δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου οργανώσεις του κλάδου από άλλες χώρες “γύρισαν την πλάτη” όταν κλήθηκαν να χρηματοδοτήσουν επιστημονικές έρευνες προς όφελος του κλάδου. Αφού διενεργηθούν οι έρευνες και βασιζόμενοι στην επιστημονική πληροφορία, μπορούμε να την μεταφέρουμε και στην ετικέτα του προϊόντος”.

Έπειτα, τον λόγο έλαβε η κα Mariana Matos, Γενική Γραμματέας της Διεπαγγελματικής της Πορτογαλίας “Casa Do Azeite”, της οποίας η ομιλία περιστράφηκε γύρω από τα χαρακτηριστικά της ετικέτας: “Πρέπει τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία να φτάσουν στον καταναλωτή, με σαφή αλλά και εκλαϊκευμένο τρόπο, χωρίς το κείμενο να καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στην ετικέτα και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Ένα παράδειγμα είναι το Nutri – Score, το οποίο δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο, αλλά παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεται ο καταναλωτής. Τέλος, όλες οι πληροφορίες θα πρέπει να βασίζονται στην αντικειμενική αλήθεια και την επιστημονική πληροφορία και να είμαστε όλοι ενωμένοι για το καλό του κλάδου μας“.

Ο τρίτος κατά σειρά ομιλητής ήταν το μέλος της Ιταλικής Ακαδημίας Ελαιοκομίας κ. Mauro Meloni. Κύριος άξονας της ομιλίας του αποτέλεσε η λάθος πληροφόρηση και η σύγχυση που μπορεί να προκαλέσει στον καταναλωτή η υιοθέτηση ενός συστήματος για το ελαιόλαδο σαν το Nutri-Score: “Γενικότερα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στην επικοινωνία των ωφελειών του ελαιολάδου στην Ιταλία. Οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί, ενώ ο μόνος ισχυρισμός που επιτρέπει ο νόμος για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ότι περιέχει αντιοξειδωτικά. Όσον αφορά το Nutri-Score, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι έως και επιβλαβές για το ελαιόλαδο. Για παράδειγμα, η αξιολόγηση αφορά μερίδες 100 γραμμαρίων, στο οποίο τα λιπαρά φαίνονται πολύ πιο υψηλά για το ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα γνωστό αναψυκτικό με 0% λιπαρά να δείχνει πράσινο στην αξιολόγηση του nutriscore ενώ το ελαιόλαδο να είναι με πορτοκαλί χρώμα, δηλαδή έχει χειρότερη αξιολόγηση. Για αυτό το λόγο πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί. Πρέπει να γίνουν πολλές μελέτες και να δουλέψουμε όλοι μαζί σκληρά“.

Το δεύτερο σκέλος του συνεδρίου έκλεισε ο κ. Jose Manuel Baros, μέλος της Επιτροπής πιστοποίησης ΠΟΠ στην Baena της Ισπανίας, ο οποίος, σε συνέχεια των λεγομένων του προηγούμενου ομιλητή, επεσήμανε ότι “είναι απάτη προς τον καταναλωτή, επίθεση στη δημόσια υγεία, όταν το κραμβέλαιο έχει την ίδια αξιολόγηση με το έξτρα παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο. Επίσης, είναι σημαντικό η Ε.Ε. μέσω νόμου να απαγορεύσει με κάθε τρόπο την αμφισβήτηση του ισχυρισμού υγείας του ελαιολάδου, διότι εμείς στην ιστοσελίδα μας είχαμε αναφερθεί στα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία και δεχθήκαμε μήνυση, το οποίο είναι τραγικό και για εμάς αλλά και για οποιαδήποτε εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο μας.”

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με τις προκλήσεις της επικοινωνίας των διατροφικών και υγειονομικών ιδιοτήτων του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Ολόκληρο το βίντεο της συνδιάσκεψης που διοργάνωσαν ο IOC και η QvExtra! μπορείτε να το παρακολουθήσετε μέσα από τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=BBOFr0HlIjA

 

The post Κλίμα διεθνούς συνεργασίας για το Nutri – Score στο συνέδριο του IOC για την ετικέτα appeared first on olivenews.gr.

Add new comment

ΦΑΣΑ