Μια σημαντική εξέλιξη στις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. και ΗΠΑ σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) έκρινε παράνομους τους δασμούς που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ για τις εισαγωγές μαύρης ελιάς από την Ισπανία.

Συγκεκριμένα, οι δασμοί αυτοί είχαν τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου του 2018 από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και είχαν αντισταθμιστικό χαρακτήρα, χρησιμεύοντας παράλληλα ως μέτρο ενάντια της πώλησης κάτω του κόστους (dumping). Οι ΗΠΑ επικαλούνταν ότι οι Ισπανοί παραγωγοί μαύρης ελιάς εισέπρατταν επαρκείς ενισχύσεις και ότι μάλιστα τα οφέλη από αυτή την πρακτική μετακυλούσαν και στη βιομηχανία τυποποίησης και κατ’ επέκταση στις εταιρείες που εξήγαγαν προς τις ΗΠΑ, αν και από πλευράς Ε.Ε. ποτέ δεν έγινε δεκτός αυτός ο ισχυρισμός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απευθυνθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, με σκοπό την άρση των περιοριστικών αυτών μέτρων από πλευράς ΗΠΑ, επικαλούμενη το σχέδιο GATT του 1994, δηλαδή τη Συμφωνία για Επιδοτήσεις και Αντισταθμιστικά Μέτρα και τη Συμφωνία μη Πώλησης κάτω του κόστους (Antidumping Agreement).

Ως εκ τούτου, η Ειδική Επιτροπή του ΠΟΕ εισηγήθηκε στις ΗΠΑ την εισαγωγή μέτρων εναρμονισμού με τους κανονισμούς του ΠΟΕ, ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική κατάργηση των περιορισμών αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δασμοί αύξαναν την τιμή του εισαγόμενου προϊόντος κατά 30 έως και 44%, επηρεάζοντας άμεσα τις εξαγωγές της Ισπανίας προς τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τη μείωσή τους σχεδόν κατά 60% από την επιβολή των δασμών και έπειτα. Αν συνυπολογίσουμε ότι η αξία εξαγωγών της Ισπανίας για τη μαύρη ελιά προς τις ΗΠΑ πριν την επιβολή των δασμών ανερχόταν σε 67 εκατ. ευρώ ανά έτος, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το εύρος της ζημίας.

Αναφορικά με το ζήτημα αυτό, όπως μας ενημερώνει η έγκυρη Olimerca, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και κομισάριος του εμπορίου της Ε.Ε. κ. Valdis Dombrovskis, σημείωσε: “Οι προσπάθειες της Επιτροπής να υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των παραγωγών της Ε.Ε., στην προκειμένη περίπτωση των Ισπανών παραγωγών μαύρης ελιάς, αποδίδουν. Ο ΠΟΕ επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς μας ότι οι δασμοί κατά των επιδοτήσεων είναι αδικαιολόγητοι και παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ”.

“Οι δασμοί αυτοί επηρέασαν σοβαρά τους Ισπανούς ελαιοπαραγωγούς, καθώς προκάλεσαν δραστική πτώση στις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελπίζουμε τώρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υιοθετήσουν τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης του ΠΟΕ, ώστε οι εξαγωγές μαύρων ελιών από την Ισπανία στη χώρα αυτή να μπορέσουν να συνεχιστούν υπό κανονικές συνθήκες”, συμπλήρωσε ο Λετονός αξιωματούχος της Ε.Ε..

Να διευκρινίσουμε ότι ο συγκεκριμένος δασμός αποτέλεσε τον προπομπό των άλλων οριζόντιων δασμών ύψους 25% που αργότερα επέβαλε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε πολλά προϊόντα συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών, συμπαραγωγών των Airbus, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με την Boeing. Ήδη ο πρόεδρος Μπάιντεν τους έχει αναστείλει, ουσιαστικά καταργήσει.

 

 

 

 

 

 

 

 

The post Η Ισπανία κέρδισε τη μάχη των δασμών απέναντι στις ΗΠΑ για τη μαύρη ελιά appeared first on olivenews.gr.

Add new comment

ΦΑΣΑ