Ο Νοέμβριος στην ισπανική αγορά ελαιολάδου χαρακτηρίζεται από έντονη αστάθεια,  με την αισθητά μειωμένη ζήτηση από “μεγάλους” αγοραστές να έχει διαμορφώσει λίγο πολύ την παρούσα κατάσταση.

Στο μέτωπο των τιμών παραγωγού παρατηρείται σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες ενώ και η ζήτηση διανύει μια περίοδο έντονης στασιμότητας.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου στην Ισπανία κατά 15%-20%, με τους καταναλωτές αφενός να επηρεάζονται από την αύξηση των τιμών στο “ράφι” και αφετέρου λόγω της μείωσης της κατανάλωσης για οικιακή χρήση μετά το τέλος της καραντίνας.

Αν και η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου προβλέπεται περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο χώρες από τις οποίες η Ισπανία πραγματοποιεί αρκετές εισαγωγές όπως η Πορτογαλία και η Τυνησία, φέτος αναμένεται να καταγράψουν αύξηση της παραγωγής τους, άρα και την προσφορά τους.

Η μία λοιπόν κατεύθυνση από τα παραπάνω γεγονότα, με τη ζήτηση να μην καλύπτει τις προσφερόμενες ποσότητες, οδηγεί στην ώθηση των τιμών παραγωγού προς χαμηλότερα επίπεδα στην Ισπανία.

Ωστόσο, υπάρχουν και αντίρροπες ευνοϊκές κατευθύνσεις. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται κινητικότητα από Ιταλούς αγοραστές, οι οποίοι ξεκίνησαν τις συναλλαγές τους από τη χώρα μας και οι οποίοι πλέον στρέφονται στην ισπανική αγορά ελαιολάδου, βοηθώντας στη σταθεροποίηση των τιμών για το εξαιρετικό παρθένο σε ικανοποιητικά σχετικά επίπεδα.

Οι Ισπανοί παραγωγοί φαίνεται πως ανησυχούν όχι μόνο για τη φετινή εμπορική περίοδο, αλλά ακόμα και για την επόμενη περίοδο (2022/23), εκτιμώντας ότι η ανομβρία θα επηρεάσει την ανάπτυξη της βλάστησης την προσεχή άνοιξη, με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Για το λόγο αυτό, οι τιμές του φρέσκου ελαιολάδου είναι δύσκολο να μειωθούν, καθώς υπάρχει η επιθυμία να μην εξαντληθούν τα αποθέματα, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί και για την επόμενη περίοδο.

Με πληροφορίες από την Olimerca

 

 

 

 

 

The post Αντίρροπες δυνάμεις και αστάθεια στην ισπανική αγορά ελαιολάδου appeared first on olivenews.gr.

Add new comment

ΦΑΣΑ